Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
BachAgenda Nederland
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus en de genomen maatregelen zijn alle concerten tot 7 APRIL afgelast.


Nicht nur Bach!


J.S. Bach  - Mache dich, mein Geist, bereit , BWV115 , Cantate


Uitvoerenden: Koor en orkest van het Noordelijk Bach Consort o.l.v. Benjamin Bakker met medewerking van de volgende solisten:
sopraan: Paulien van der Werff
alt: Netty Otter
tenor: Henk Gunneman
bas: Robbert Muuse
 
Concertorganisatie: Noordelijk Bach Consort  
Prijs: variërend van € 10,00 tot € 20,00
Twee concerten van het Noordelijk Bach Consort in november met als thema Nicht nur Bach!

Johann Sebastian Bach Mache dich, mein Geist, bereit BWV 115
Nun komm, der heiden Heiland BWV 62

Johann Kuhnau Gott sei mir gnädig

Christoph Graupner Tut Busse uns lasse sich ein jeglicher taufen GWV 1104/34

Op onze speurtocht door de Duitse Barok – onlangs voerden we de prachtige maar onbekende Johannes Passion van de vergeten componist Georg Gebel uit – stuitten we op een volgend fenomeen: Christoph Graupner. Tijdgenoot van Bach en zelfs even Bachs concurrent bij de aanstelling als cantor van de Thomaskirche in Leipzig.
Nadat Telemann voor deze post bedankt had en naar Hamburg vertrok, waren alle ogen gericht op Christoph Graupner, leerling van Johann Kuhnau, de toen net overleden cantor van de Thomaskirche. Graupner was immens populair in Darmstadt en mocht waarschijnlijk om die reden van zijn broodheer, Landgraaf Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt, niet vertrekken. Alsof we het hier over de transfers van voetballers hebben! Dan maar Bach, moeten ze in Leipzig gedacht hebben. De rest is geschiedenis.

De huidige populariteit van de één en de onbekendheid van de ander, berusten voor een deel op toeval. Graupners muzikale productie bijvoorbeeld, was ongeveer drie keer zo hoog als die van Bach. Graupner was vooruitstrevend, origineel, hij had fantastische musici tot zijn beschikking en een muzikaal getalenteerde broodheer. Die liet zich overigens niet onbetuigd als het om smaak en stijl ging. Bachs leven was niet makkelijk; hij was eigenzinnig en had nogal eens gedoe met de leiding van de Thomaskirche. Bach had veel kinderen, waar hij er ook een aantal van verloor, maar een van zijn kinderen, Carl Philipp Emanuel, zorgde ervoor – en dat was uitzonderlijk voor die tijd – dat zijn muziek levend gehouden werd! Dit in tegenstelling tot Graupners muziek die voor eeuwen verdween in een archief. En dan mogen we nog van geluk spreken, want door een juridisch geschil ging de wens van Graupner, om bij zijn overlijden zijn complete muzikale nalatenschap te verbranden, niet in vervulling.

De titel van ons programma verwijst enerzijds naar een uitspraak van Beethoven over Bach: ‘Nicht nur Bach sondern Meer soll er heißen’, niet slechts een beekje, maar een zee zou hij genoemd moeten worden, anderzijds: er is meer dan Bach alleen.

Het Noordelijk Bach Consort voert onder de inspirerende leiding van Benjamin Bakker vier prachtige cantates voor de adventsperiode uit. De Adventstijd - vier weken voor kerst - is de donkerste tijd van het jaar, een tijd van inkeer, maar ook van hoop en de verwachting van het licht. Voor Kuhnau, Bach en Graupner een bron van inspiratie!

Concerten door het Noordelijk Bach Consort o.l.v. Benjamin Bakker:
Zaterdag 9 november 20:15 Lutherse kerk Groningen
Zondag 10 november 15:00 Grote kerk Veenhuizen

Solisten:
sopraan Paulien van der Werff
alt Netty Otter
tenor Henk Gunneman
bas Robbert Muuse

Met het thema 'Nicht nur Bach! voert het Noordelijk Bach Consort o.l.v. Benjamin Bakker werken uit van Bach, Kuhnau, Graupner.

Toon meer concerten